April er forløsningens tid

Jeg vælger mig april!
i den det gamle falder,
i den det ny får fæste,
det volder lidt rabalder, -
dog fred er ej det bedste,
men at man noget vil.

Sådan digter den norske nationalskjald Bjørnstjerne Bjørnson i en kendt forårssang, som første gang blev trykt i en dansk kalender for 1869. Det fortælles, at da Bjørnson blev bedt om at skrive et vers til kalenderen, var alle månederne optaget undtagen april. Men det passede ham så godt, at han morede sig med at begynde digtet med: ”Jeg vælger mig april”.

”Februar har gjort os mindre”, som Frank Jæger digter i sangen ”Liden sol”. Men som han fortrøstningsfuldt fortsætter: ”April vil hente vore hjertebål tilbage”.

 Det er i april, den sommer, vi hvert år venter på, bliver til. Det er her - som Ludvig Holstein digter - vi glemmer, det var vinter, og forårskåde går ud og køber hyacinter til den, vi har kær.

Det er i dag et vejr et solskinsvejr
Oh søde vår, så er du atter nær
Nu vil jeg glemme rent, at det var vinter
Nu vil jeg gå og købe hyacinther
Og bringe dem til en som jeg har kær

Det er også Ludvig Holstein, der i sangen ”Det er lærkernes tid”, kalder foråret for abildens, bristningens og forløsningens tid. Som Anne Linnet kan beskrive det i sangen ”Forårsdag”: ”At alt det, vi har grædt igennem livet, det svinder på en forårsdag”.

”Når forårssolen skinner, lever jeg”. Det er, når forårssolen skinner, vi trods sortsyn, skavanker og besparelser på budgettet igen kan føle os unge, varme og glade, digter Benny Andersen i den kendte sang ”Hilsen til forårssolen”.

Jeg har brugt vinteren på skilsmisse og flytning, og med februar og på Kyndelmisse følte jeg mig virkelig mindre. I sidste uge kom så den forårsdag, hvor vi for første gang slog dørene op og mærkede varme og grøde i luften. Min datter på seks år indtog haven med leg og sang. Hun plukkede blomster og kom ind med en buket: ”Nu kommer jeg ind med foråret”, bebudede hun fornøjet. Vi fandt en vase og satte foråret på bordet.

Der er to vers i Bjørnsons forårssang. Andet vers lyder:
Jeg vælger mig april,
fordi den stormer, fejer,
fordi den smiler, smelter,
fordi den ævner ejer,
fordi den kræfter vælter, -
i den blir somren til!

Alt det gamle, vi gik og baksede og ikke kunne se os ud af på vinterkolde, solforladte, korte dage, falder bort, når april dukker op, og vi rammes af den forløsende fornemmelse af, at noget nyt  pludseligt igen kan få fæste.

30. marts 2022

Erik Lindsø