Maratonsang i Sorø

For otte år siden lancerede Vartov i København begrebet maratonsang. Fra morgen til aften sang man Højskolesangbogen igennem afsnit for afsnit. Det blev en overvældende succes. Siden har succesen bredt sig til en lang række byer ud over landet. I år kommer maratonsangen til Sorø.

Af Erik Lindsø

Klumme i Sjællandske lørdag 7. april 2018

Danmark er brudt ud i sang! 
De danske højskoler arrangerer "Syng, spis og snak", hvor man inviteter indenfor til fællessang og spisning. Og folk myldrer til. Det samme gør de til lignende arrangementer rundt om i sognegårde, kulturhuse og forsamlingshuse. Danmarks Radio sendte den 17. marts ti timer om Højskolesangbogen på P2 og DR K, og seer- og lyttertallene var i top. Rundt om på virksomheder og på kontorer er det kommet på mode at indføre morgensang en gang om ugen. Højskolesangbogen er Danmarks mest solgte bog. 

For otte år siden lancerede Vartov i København begrebet maratonsang. Fra morgen til aften sang man Højskolesangbogen igennem afsnit for afsnit. Det blev en overvældende succes. Siden har succesen bredt sig til en lang række byer ud over landet. 

I år kommer maratonsangen til Sorø. Sanne Lohmann fra Sorø Bibliotek og undertegnede har taget initiativet, og arrangementet finder sted i Biblioteksgården lørdag den 2. juni fra kl. 9 -18. Samme dag, som Sorø Kunstmuseum fejrer sin 75-årsdag.

Hvorfor maratonsang?
Jo, for vi har brug for sange og for at synge mere sammen. Der er meget, der i dagens samfund skiller os, og personlige og erhvervsmæssige særinteresser kan nogle gange berøve os så megen tid, at vi mister blikket for det store fællesskab. Fællessangen ryster os sammen og skaber fællesskab og sammenhængskraft på tværs af  forskelligheder. Fællessangen er på den måde en vedholdende protest og et værn mod individualisering og polarisering i samfundet.

Jeg oplevede ved et sangarrangement, at fem unge indvandrere var med. De sang så smukt, at en mand bagefter kom til dem og sagde: "Jeg er egentlig modstander af sådan nogen som jer i Danmark, men hvor synger I dog smukt." Og han omfavnede dem. Sangen forandrer ikke alting, men den gør en forskel. Når vi synger sammen, mildnes vi. Hjertet glædes, og vi får et smil på læben.

Når sangene er gode, tager de os med på en poetisk rejse hinsides dagligdagens trakasserier, og ofte giver sangen og sangene os et oplivet syn på tilværelsen. Derfor kan man ikke bliver sur eller vred på den, man synger sammen med. Når vi synger, er vi ikke alene.

Videnskabeligt er det nu også påvist, at fællessang styrker hukommelsen såvel som livsmodet og i det hele taget gavner helbredet, på samme måde som motion gør.

Musikterapi er blevet udbredt, og vi ved i dag at fællessang er en måde, hvormed man kan komme i kontakt med en pårørende, der er dement. Sangen åbner på sin egen måde sindet op.

Der er netop offentliggjort en undersøgelse, der viser, at når børn synger sange og lærer rim og remser, gavner det indlæringen af sprog.

Sangene i Højskolesangbogen er en poetisk kommentar til vores fælles skæbne. Sangene sætter ord på det, vi ikke selv i hverdagssproget har ord for: kærligheden, sorgen, solopgangen, naturen, troen og det store i livet. 

Når vi afholder maratonsang i Sorø, synger vi Højskolesangbogen igennem afsnit for afsnit. Vi starter med morgensange og slutter med aftensange. Der ind imellem synger vi fra afsnittene om tro, liv, sprog og ånd, frihed og fællesskab, Norden, kærlighed, forår og sommer. Hver afsnit får en time, og sangene introduceres af skiftende personer, ligesom skiftende akkompagnører tager plads ved klaveret. Du kan være med hele dagen. Eller du kan falde ind og være med, så længe du har lyst. 

Fællessang er forbundet med kaffebord. Café Skotte og Stentoft sørger for, at vi dagen lang ikke går ned på kaffe og kage. 

Det endelige program for Maratonsang i Sorø lørdag den 2. juni kan du afhente på Biblioteket og finde omdelt i butikker fra 1. maj. Se endvidere omtale i dagspressen.

Erik Lindsø