Foredrag:
Livet er i det mindste en historie værd

 
 

Kunsten at fortælle livet 

Livshistorien er livsnødvendig. Vi bruger fortællingen til at holde os oprejste i livet og til at blive klogere på os selv og hinanden. Stress opstår, når vi ikke får tid til at få vores historie med os.

Livet bliver til, når det bliver fortalt, men det bliver også til at forstå. Jeg har skrevet en bog om livshistoriens nødvendighed med samme titel som foredraget. Bogen indeholder – som foredraget – både personlige og litterære eksempler på, hvad det betyder for, når vi oplever, at vores liv er en historie værd.

Det er menneskets særegne opfindelse at lave historier og fortælle historier. En historie bærer verdens formildelse i sig. En historie er trøstende. Karen Blixen siger, at ”når vi fortæller om vores liv, sætter vi noget sammen, der er gået i stykker.”

Vi kan f. eks. være ud af en familie, hvor det pibler ud af revner og sprækker, men med historier får vi den til at hænge sammen. Vi bruger fortællingen til at holde os oprejste i livet og til at blive klogere på os selv og hinanden.

Enhver livshistorie er et tilbageblik, som rummer beretninger om tro, håb og kærlighed. Vi fortæller vores lykke og vores ulykke, vores stjernestunder og vores sorger, og vi fortæller dem, så de fletter sig ind og ud af hinanden. Sådan bliver livet til, både når det leves forlæns, og når det forstås baglæns.

Når vi fortæller vores liv for hinanden, deler vi også vores skæbne med hinanden, og skæbnefællesskaber er de stærkeste fællesskaber, der findes. Du kan forlade mig, og jeg ser dig måske aldrig igen, men de historier, du fortalte mig, og den historie, vi fik sammen, bliver altid stående tilbage.

Foredraget deler rundhåndet ud af sørgmuntre, morsomme, bevægende og livsnære historier, jeg har samlet op undervejs i litteratur og hverdagsliv. 

 
 
Man bliver bevæget, når Lindsø erindrer – stærkest mod bogens afslutning, hvor han beskriver sin fars sygdom og død.”
— Kristian Ditlev Jensen i Weekendavisen

Ønsker du at høre mere om foredraget eller booke mig?

...så udfyld formularen her. Så kontakter jeg dig hurtigst muligt.

Dit navn *
Dit navn