erik lindsø skov jakke.jpg

Nyeste foredrag:

Mandefald - den nye mandekultur

 

Hvor sætter manden sig, når det ikke er ved bordenden

Mange af os er opvokset i en patriarkalsk kultur, hvor far altid sad ved bordenden. Når jeg ringede ud til min legekammerat Anton, og det var moren, der tog telefonen, sagde hun: "Det er hos Hanses". Hun sagde aldrig mandens navn. Var det Hans selv, der tog telefonen, sagde han: "Det er ham selv". Det ville være utænkeligt i dag, men det har været almindeligt i mands minde. Og ups! Kan man sige det - mands minde? For udelukker det ikke kvindernes minde?

Vi er ikke nødvendigvis på vej mod et matriarkat, men stærke feminister fremstiller danske kvinder som forfulgte ofre for en magtfuld mandekultur, der skal bekæmpes med kvoter og særbehandling. Mandens dominans i sproget skal ændres, så vi ikke længere kan tage det som en mand, være en drengerøv eller en målmand. Det er en fair kamp, men den betyder, at manderollen er havnet i en identitetskrise. Hvor finder mænd i dag forbilleder for det maskuline? Foredraget er rejse gennem mandekulturens udvikling frem til i dag, hvor manden skal genfinde sig selv.

 
 
 
 

Som et strejf af en dråbe

 

Kim Larsens univers - fortælling og fællessang

Kim Larsens sange har i fem årtier præget danskernes liv i lykkelige som ulykkelige stunder. Kim Larsen blev en del af vores folkesjæl - en plads han indtog på grund af en ofte overset eksistentiel dimension, der er selve klangbunden i hans sangværk.

Da Kim Larsen døde 30. september 2018, blot 73 år gammel, blev der landesorg. Der blev spontant afholdt mere end 50 mindekoncerter rundt om i landet. I ugerne efter hans død var hans sange de mest aflyttede på Spotify. DBU besluttede, at i resten af efterårssæsonen skulle Kim Larsen-sange spilles på samtlige stadions før superligakampe. Ingen andre har som Kim Larsen kunnet samle tre generationer. I Højskolesangbogen er han repræsenteret med otte sange. Kim Larsen blev en del af vores folkesjæl, og i foredraget vil Erik Lindsø fremdrage, at den plads indtog han på grund af en ofte overset eksistentiel og kristen dimension, der er selve klangbunden i hans sangværk. Undervejs synges nogle af hans sange - kendte og et par mindre kendte.

 
 
Så vis mig nåde og miskundhed,
der var momenter af kærlighed,
og øjeblikke hvor mit mismod ikke tynged’ mig ned.
Og jeg gik den lige vej
op til himlen og til dig,
men for det meste var det lissom om, det gik den anden vej.
— Kim Larsen på "Øst for Vesterled".
 

Så syng da, Danmark

 

På opdagelse i Højskolesangbogen

“Det er lettest at holde et folk i skak,
som slet ingen sange har.”

— Benny Holst

Danmark har fået en ny udgave af Højskolesangbogen - gennem 25 år Danmarks mest solgte bog. I dette fortælle- og sangarrangement vil både nye og gamle sange og melodier blive præsenteret med gode historier.

Fra Grundtvig og Ingemann til Kim Larsen og Anne Linnet. Fællessang er er røget til tops. Under coronakrisen havde DR's hjemmestrikkede program "Fællessang hver for sig" flere seere end X-faktor, der blev sendt samtidig på TV2.

Højskolesangbogen er populær som aldrig før, men har været det længe. På 25 år har den solgt i 1,5 millioner eksemplarer, og er over tid Danmarks mest solgte bog.

Vi har i talesproget vendingen, at "der skal noget andet til" – noget, der stikker dybere ned og når længere ud, end vi selv magter ved hjælp af hverdagslivets redskaber og tidsåndens forhåndenværende indsigter. Poesi og sange rummer dette "noget andet", der skal til. Fordi de er skrevet på hjertesproget.

Når vi synger sammen, udløser hjernen kærlighedeshormonet oxytocin, som også udskilles, når vi er forelskede eller har sex. Sangen afstresser os, den får smilet frem og får vores åndedræt og muskler til at slappe af. Man kan ikke blive sur på den, man synger sammen med.

Advarsel! Fællessang kan virke stærkt vanedannnede!

 

Du kom med alt det der var dig

Om Jens Rosendahl - hans liv fortalt med hans sange

"Du kom med alt det der var dig
og sprængte hver en spærret vej
og hvilket forår blev det ...."

Sådan lyder de første linjer af Jens Rosendals sang fra 1981, som gennem fire årtier har gjort ham kendt og elsket blandt mange. Sangen blev skrevet, da han 52 år gammel mødte Ulrik, og ikke længere kunne skjule, han var homoseksuel. Linjer fra sangen står på gravstene, de er ridset ind i bænke og malet på husvægge. Sangen er oversat til 18 sprog, senest til russisk. Jens Rosendal er den mest produktive sangskriver siden Grundtvig. Fra sin bolig i Ballum med udsigt over Vadehavet har han skrevet mere end 1500 sange og salmer, og han er med i stort set alle sangbøger. Mere end 70 komponister har sat melodier til hans sange.

Jens Rosendal er naturens digter, kærlighedens digter og salmedigter. I foredraget fortælles historien om Jens Rosendals stridbare liv, men altid elskværdige liv - fortalt med nogle af hans sange, som synges undervejs.

 

Skynd dig langsomt

Om at give tiden fylde

“Knuser uret med mine tanker
- jeg lever kun med livets hastighed.”

— Michael Strunge.

"Når jeg kigger på uret, er det altid mig, der er bagefter”, siger Benny Andersen i et digt. Og i et andet digt: "Selv med 12 ure i huset, har vi ikke tid nok."

Tiden er vores vigtigste ressource. Tiden er blevet kostbar. Tid er penge. Der effektiviseres og rationaliseres med det formål, at vi skal nå det samme på kortere tid. Det er tiden, der bestemmer over os og ikke os, der bestemmer over tiden. Tiden løber for hurtigt, og nogle gange løber den fra os. Mangel på tid er blevet en alvorlig stressfaktor og en hindring for sund livskvalitet. Den der skruer tempoet op for at nå noget mere, mister de langsomme glæder.

Vi havde indtil for få år siden talemåden at ”give sig god tid”. Det betød, at man var grundig, at man gjorde sit arbejde godt, at man var nænsom og omhyggelig. I dag er den, der giver sig god blevet til den, der ”langsom i vendingen”. Vores opfattelse af tiden udtrykker vores livskvalitet.

Langsomhed er kunst, der er svær at lære, hvis man aldrig har trænet talentet.

Foredraget handler om de værdier, der giver tiden fylde - om evnen til at skynde sig, men give sig god tid til det.

 
 
 
 
 

Ønsker du at høre mere om foredraget eller booke mig?

...så udfyld formularen her. Så kontakter jeg dig hurtigst muligt.