Foredrag:
Nytten ved unyttig viden

 
 

Folkeoplysningens kerneværdier

Foredraget redegør for folkeoplysningens hovedbegreber med et bud på folkeoplysningens rolle og placering i et samfund med svigtende tillid til politikere og folkestyre.

Vi har en tradition for folkelig oplysning, som er en væsentlig side af dansk folkestyre og dansk demokratiopfattelse. Folkelig oplysning er oplysning fra folket til magthaverne, ikke omvendt. Som udtrykt af Grundtvig i sangen ”Oplysning” fra 1839:

Oplysning være skal vor lyst,
er det så kun om sivet,
Men først og sidst med folkerøst
oplysningen om livet,
den springer ud af folkedåd,
og vokser som den vugges.
den stråle i vort folkeråd,
til aftenstjernen slukkes.

Folkelig oplysning trives fortsat i det skjulte rundt om i det danske landskab. Men traditionen er ved politisk at blive sat overstyr. Samfundsdebatten er blevet reduceret til et anliggende mellem medier, politikere og professionelle meningsdannere.

Ganske enkelt: Det er folkeoplysningen, der holder demokratiet i live. Men hvad mener vi, når vi siger folkeoplysning?

Foredraget redegør for folkeoplysningens hovedbegreber med et bud på folkeoplysningens rolle og placering i et samfund med svigtende tillid til politikere og folkestyre.

 
 
Erik Lindsø stod for dagens mest inspirerende indlæg. Han redegjorde for, hvilken værdifuld tradition, vi bær med os, og hvor snublende tæt vi er på at sætte den overstyr. Men væsentligst var hans bud på, hvordan vi får folkeoplysningen genrejst
— Fra evaluering efter ”Demokratiet dag” i Jyllerup

Ønsker du at høre mere om foredraget eller booke mig?

Tlf.: 2178 7251
Mail: erik@folkeakademiet.dk

Eller udfyld formularen her. Så kontakter jeg dig hurtigst muligt.

Dit navn *
Dit navn