Foredrag:
Til kamp mod dødbideriet

 
 

En nutidshistorie om Grundtvig

Mennesket skal oplives og begejstres. Vi kan ikke erherve faglige kompetencer, hvis vi ikke først har fået forbavselseskompetencer. Det handler om at have mod på livet.

I en Storm P-flue hedder det: "Vi dør en lille smule hver dag – men nogen mere end andre." Grundtvigs tanker om folkeoplysning handler om at skabe et værn, så mennesket ikke i utide bliver død i sværen. Selv brugte han vendingen "til kamp mod dødbideriet". I Grundtvigs øjne kan man hverken leve et anstændigt menneskeliv eller bygge et demokrati på dødbidere.  

Derfor skal mennesket oplives og begejstres. Vi kan ikke erhverve faglige kompetencer, hvis vi ikke først har fået forbavselseskompetencer. Det handler om at have mod på livet, og for Grundtvig er livsmod det, vi løbende får sat ind på vores glædeskonto: "Og glædelig er hver en dag, der levs til Guds velbehag," som vi synger. Og hermed også sagt, at glæden over livet kommer, når vi lever det på en større præmis end vores egen. 

 Vi må gerne være overfladiske, det er menneskeligt, men det må ikke stikke for dybt..

I foredraget nyfortolkes og aktualiseres Grundtvig ind i en moderne dagsorden med kulturmøde og globalisering, demokratisk underskud og medielede – alt det, som kan tage pusten fra os.

Hvis vi ikke er forankrede, tør vi ikke forandre. Uden fællesskabsfølelse tør vi ikke møde de andre af angst for at opgive os selv. Grundtvig hjælper med forankring – i det jordiske og i det guddommelige. Derfor er han aktuel som aldrig før!

 
 
Et liv uden bevægelse kan være godt nok for gulerødder og kålhoveder.
— N.F.S. Grundtvig

Ønsker du at høre mere om foredraget eller booke mig?

...så udfyld formularen her. Så kontakter jeg dig hurtigst muligt.

Dit navn *
Dit navn