Om lidt er kaffen klar - i Sorø

Klumme i Sjællandske 20. april 2019

Et kafferisteri er på vej i Sorø. Det er herligt, for så får vi kaffeelskere et sted - Lokalristeriet - hvor vi kan købe frisk kaffe. Vi har godt nok udtrykket: 'en frisklavet kop kaffe'. Men med frisk mener vi mest, at det kogte vand netop er løbet igennem, mere end at kaffen nødvendigvis er frisk.
   Det er Maja Malmgren, der til dagligt er skolelærer, som står bag Lokalristeriet. Idéen er ikke blot god for den gode kaffes skyld, men også for byens skyld. Om få år vil det meste af vores handel være nethandel, og de fleste af de vante forretninger vil være forsvundet fra bybilledet. Forskere siger, at mikroproducenter - som dem vi f.eks. møder på torvedage på Torvet og arrangementet Smag i Sorø - de kommende år vil berige os med små hyggelige steder, hvor der før lå en forretning. 
   Maja er på den måde en firstmover. Om kafferisteriet fortæller hun: "Dels grunder det sig på en årelang og dyb kærlighed til den gode råvare og den gode smag, der kommer fordi råvaren bliver behandlet, som den skal. Dels et ønske om direkte og fair handel med råvareproducenterne - så bæredygtigt som muligt. Emballageforbruget minimeres ved at folk skal komme med egne kaffedåser og 'tanke' friskristede kaffebønner i mit risteri."

Kaffen har en særstatus i Danmark. Det er kaffe, vi byder vores gæster, og bliver vi ikke budt på kaffe, føler vi os ikke helt velkomne. Når vi laver en aftale om at mødes, slutter det ofte med vendingen: "Og så har jeg kaffen klar."
   Kaffen har siden 1800-tallet været tæt forbundet med Grundtvigs opfindelse af folkelige møder, hvor treenigheden er sang, foredrag og kaffe. Nogle har ligefrem døbt kaffebordet for "det grundtvigske sakramente". 
   Jeg holder over hundrede foredrag om året - mange af dem i folkelige kredse, og selv om folk kommer for at høre mig, så kommer de også for kaffen. I hvert fald vil det blive svært at hive foredraget hjem, hvis arrangøren mod forventning startede med at sige: "I aften er der desværre ikke kaffe". 
   Vi skal have vores kaffe!

Kaffens kulturbærende betydning afsløres i sproget. Vi sætter det personlige pronomen sin, din ellermin foran kaffe: Har du fået dinkaffe? - Jeg skal først have minkaffe. - Han har ikke fået sin kaffe. En sådan sproglige særstatus giver vi ikke tedrikkere. - Har du fået din te? Ikke sandt - det lyder forkert, og er mere end tedrikkere kan tilkomme.

Ingen har smukkere end Benny Andersen i "Svantes Viser" beskrevet kaffens betydning for det gode liv. Svante fortæller i den ene vise efter den anden, hvor forhutlet og elendigt hans liv er, og han orker det ikke. Når Svante ser tilbage på sit liv, husker han kun én lykkelig dag - den dag, da Nina lavede kaffe til ham med en ostemad til. Da han sidder ved køkkenbordet, og kaffenduften rammer hans næsebor, opdager han pludselig glæden ved fuglene, blomsterne og Nina, og da må selv den sure mugne Svante erkende, at livet er ikke det værste, man har. Med en kop kaffe får Svante sin lykkelige dag, hvor mismod bliver til livsmod.

Planen med Lokalristeriet i Sorø er at åbne i små lokaler i midtbyen med begrænset åbningstid. Måske med kig til risteren gennem en glasrude, så man kan følge en igangværende risteproces. Frisk kaffe får man nemlig kun, når bønnerne er friskristetede kaffe, og derfor ristes der i små portioner af gangen. Lokalristeriet bliverenkelt indrettet med borde og bænke, hvor man med en kop kaffe kan slå sig ned over et brætspil - med rolig, blid jazz i højttaleren - alt mens de friske bønner gørs klar. 
   Omdrejningspunktet er ro og dvælen, fortæller Maja. Mød hende på www.lokalristeriet.com.

 

Erik Lindsø